diumenge, 13 de setembre del 2009

Àreu i Joan Camp

La placa que "Gent de pau" va dedicar a Joan Camp a Àreu no és l'única dedicada a aquest entusiasta excursionista a l'esmentat poblet.

L'any 2007, a iniciativa del Club Excursionista Pirenaic i amb col·laboració de l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera, es va erigir un monòlit i una font en memòria i reconeixement a Joan Camp.


Joan Camp i Permanyer (Barcelona, 1918-2001) fou membre del Club Excursionista Pirenaic des del 1937. Durant la Guerra Civil formà part del batalló alpí de Benasc i d'aquesta manera va aprofundir en el seu coneixement i estima dels Pirineus en particular, i de la muntanya en general. Acabada la guerra, va seguir amb les activitats al Pirenaic on desenvolupà diversos càrrecs, com el de president entre 1980 i 1985. Realitzà treballs de cartografia per a l’organització de marxes d’orientació i regularitat. Fou promotor de la comissió precursora del Comitè Català de Marxes de Regularitat de la FEEC. També publicà altres mapes de gran format, com el de l'Alt Pallars, i els llibrets descriptius de les marxes d'orientació organitzades pel Pirenaic, i els llibres L'Alt Pallars i Excursionisme i Orientació. Al Pallars Sobirà va promoure, a través de l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera, la recuperació i senyalització de camins, així com de recuperació del patrimoni arqueològic. El 1989 va rebre la Medalla de Forjador de la història esportiva de Catalunya.

Sens dubte una persona amb carisma i empenta que transmetia entusiasme i motivació.

dijous, 10 de setembre del 2009

Gent de Pau

Durant la primera setmana d'agost vaig visitar el poblet d'Àreu, el darrer de la vall Ferrera abans que aquesta s'entafori al país de la Pica d'Estats. Mai havia passejat pels seus carrerons i sense cercar-hi res d'especial vaig trobar un seguit de plaques en façanes d'algunes cases amb frases evocadors de motius excursionistes. Aquí algunes d'aquestes plaques:





"Gent de pau" és un grup veïnal d'acció cívica de l'Hospitalet de Llobregat que des del 1996 instal·la plaques amb frases o versos a places al costat d'arbres singulars de la ciutat. Desconeixia però la seva vocació excursionista.