divendres, 26 de juny del 2015

La Pobla de Segur, del lloc al record


La revetlla de Sant Joan d'enguany m'ha portat de nou a la Pobla de Segur. Aquest poble del Pallars Jussà m'evoca records i vivències dels estius passats durant la infantesa, l'adolescència i de nombroses estades puntuals per acompanyar els pares que fugien de les calorades de l'estiu barceloní. La Pobla era per a mi un referent on cercar alguna cosa relacionada, potser, amb el creixement personal, una identitat d'adolescent, unes arrels llunyanes a la ciutat...

Claverol, Pessonada, Hortoneda, Llania, font de l'O, font de la Figuereta, Erinyà, Senterada, Sossís, Aramunt, Sant Corneli, la plaça de la Pedrera, la plaça de l'Arbre, raiers, Gerri, Collegats, Arboló, Xerallo, Manyanet, Vall Fosca, entre molts altres, són indrets que formen part del meu particular univers memorístic.

Jugar pels seus carrers i voltar en bicicleta, banyar-se i anar a pescar al riu, contemplar el cel de les fresques nits d'agost, anar de festa major als pobles veïns o matinar per sortir d'excursió cap als cims pirinencs, són tan sols bons records que amb els anys han estat lògicament reemplaçats per les noves vivències que la vida m'ha regalat, però que sempre han romàs latents i ara de nou s'han fet vius acaronats per la màgia de les espurnes del foc de Sant Joan.