dimecres, 3 d’abril del 2013

Excursió per Sant Jeroni de la Murtra i el puig Castellar

Aquesta excursió la vaig fer amb la meva filla de 8 anys el primer dissabte de primavera. Fa poc més d'un any, però, ja vam visitar el puig Castellar, també conegut com a turó del Pollo, però des del vessant que aquí proposem de baixada. En aquesta ocasió, però, l'excursió tenia la motivació afegida de preparar sobre el terreny una sortida col·lectiva prevista pel diumenge 14 d'abril amb els companys del Club Excursionista Pirenaic. Serà una sortida conjunta entre la Secció de Fotografia i la secció infantil (Pirimainada),

L'itinerari proposat surt i acaba a Sant Coloma de Gramenet i recórrer l'extrem sud-est de la serralada de Marina, una illa verda envoltada d'espais densament urbanitzats. El punt d'inici és la plaça de l'Església, a Santa Coloma de Gramenet, on s'hi arribat amb metro (L9 - Església Major).

Des de l'esmentada plaça cal prendre el carrer de Santa Eulàlia fins a la plaça dels Enamorats on es segueix pels carrers de Washington i de Lincoln fins a un parc situat al límit del barri de la Riera Alta. Travessem el parc fins a l'inici de la pista que dóna accés al parc de la serralada de Marina i uns minuts després passem vora de la torre Pallaresa, un edifici renaixentista de segle XVI.

Després arribem a una cruïlla de camins i poc més enllà ja podem veure el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, un conjunt monumental del segle XV. El claustre del monestir es pot visitar els diumenges de 10 a 13 h.

Des del monestir seguim les marques del GR-92 cap a ponent per enfilar-nos al capdamunt de la serra. Podem seguir per una pista que fent giravolts guanya altitud suaument, o bé prendre una drecera que travessa un parell de cops la pista i mena directament a un turonet on es troba l'ermita de Sant Climent. Aquí tindrem una primera panoràmica sobre el puig Castellar i podem resseguir amb la mirada el camí que hem pujat des de Sant Jeroni.

Descendim del turó per una pista delimitada per xiprers fins a enllaçar la pista principal que no deixarem fins al pla de les Alzines, on es troba l'entrada del poblat ibèric de Puig Castellar. Un cop al cim, a 303 m d'altitud, la panoràmica que s'albira abraça des de Montjuïc, el pla de Barcelona, la serra de Collserola, el turó de Montcada, el Vallès, la serralada de Marina i el litoral de Badalona, fins a la muntanya de Montserrat o Sant Llorenç del Munt. Val la pena dedicar una estona a la visita d'aquest enclavament, que data del segle VI aC, és ple de rètols explicatius que ajuden a conèixer la seva història.

Retornem al pla de les Alzines on reprenem el GR-92 per un corriol que voreja la base del puig Castellar fins a un dipòsit d'aigua situat al fil de la carena. Som al coll dels Avions. Deixem el sender de gran recorregut i seguim en direcció a una torre de guaita. Tot seguit descendim per una ampla pista que mena fins al carrer de Menorca, al barri colomenc del Singuerlín, on amb autobús o a peu podem anar a buscar la L9 de metro (estació de Singuerlín).

Horari i desnivell aproximats

Metro L9 - inici pista parc de la Serralada Litoral: 20 min
Sant Jeroni de la Murtra: 28 min
Ermita de Sant Climent: 20 min
Pla de les Alzines: 21 min
Puig Castellar: 10 min
Carrer de Menorca: 28 min

Temps total: 2 h 7 min (2 h 37 min si seguim a peu fins a la parada de metro).

Desnivell: 250 m

Variant: des del coll dels Avions es pot seguir el GR-92 fins a Montcada i Reixac on podem retornar amb el tren de Rodalies (uns 45 minuts des del coll dels Avions, unes 2 h 44 min en total).

La primavera ens regala l'esclat de colors, com el de la delicada flor de l'estepa blanca...
... o la de la seva cosina germana, l'estepa borrera.
Arribant al cim del puig Castellar, ja dins el recinte del poblat ibèric gaudim de les millors panoràmiques de l'itinerari.
Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
El modest oratori de Sant Climent s'enlaira entre xiprers sobre un petit turó.
A la primavera els marges de camins i pistes esclaten en colors efímers.


2 comentaris:

Montserrat Prats i Camps ha dit...

Gràcies pels teus comentaris. Avui hem fet la mateixa excursió amb unes amigues, ens ha agradat molt.
Coneixia el Monestir, peró desconeixia l'Ermita i el pobla ibéric. També hem visitat el Dolmen.

Jaume Ferrández Rubió ha dit...

Celebro que hagueu gaudit de la proposta. Tot i ser llocs molt freqüentats i propers a les zones urbanes, s'hi conserven racons ben curiosos. A més avui el dia semblava òptim per tenir bones panoràmiques, espero que hagi estat així.

Sobre el domen que comentes, recordo un trencall amb un rètol indicador molt evident. En una ocasió vaig seguir el camí però no vaig saber trobar cap dolmen. Resta pendent tornar-hi.

Gràcies i bones excursions.