dijous, 22 de desembre del 2016

Pessebres de muntanya

El pessebre és una tradició ben arrelada a casa nostra. Podem trobar-ne a les esglésies, institucions, escoles i també als aparadors d'algunes botigues, però sobretot se'n fan a les cases particulars. Depenent de l'espai disponible el pessebre es redueix al naixement amb els Reis d'Orient, o bé s'hi afegeixen les principals escenes com l'Anunciació a més de profusió de detalls de personatges i paisatges que recreen tot un joc per als infants, joves i adults.

Una de les expressions del pessebre que encara es manté arrelada és la dels pessebres que es pugen a determinats cims. Els hi porten, generalment, socis de centres excursionistes, i se solen instal·lar durant les setmanes prèvies al Nadal i es baixen al febrer, passada la Candelera com marca la tradició.

He de reconèixer, però, que em causa certa nosa que no es retirin quan ja ha passat el Nadal. Amb el temps es fan malbé i acaben embrutant la muntanya, a banda que perden la seva significació fora de les dates assenyalades. Fins i tot, alguns es construeixen amb materials resisitents al pas del temps i potser per aquesta raó no es retiren.
 
Ja fa uns anys vaig parlar en aquest blog dels pessebres de la Mola de Sant Llorenç del Munt, una mostra que val la pena contemplar al voltant de les dates nadalenques. Però al llarg del temps n'he trobat en molts altres cims. A continuació hi ha una petita mostra.


Pessebre de figures de ferro al cim del Pedró, als Rasos de Peguera (abril de 2008).
Pessebres dins el pessebre a tocar de Sant Jeroni, a Montserrat (gener de 2012).
Naixement a prop del cim de Sant Jeroni, a Montserrat (febrer de 2013).
Pessebre al cim del Cerverís (gener de 2015).
Pessebre fet amb coberts al Tosell Gros del Puigsacalm (novembre de 2015).

2 comentaris:

淫娃免費視訊聊天室 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
盛豐 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.