divendres, 14 d’octubre del 2011

Cap a on anem?


Rètols i més rètols. Marques i més marques. Rètols nous i flamants al costat d'altres de vells i deteriorats que no es substitueixen. No és difícil trobar cruïlles de camins plenes de rètols i informacions sobre itineraris.



La infoxicació fa temps que ha arribat als camins de muntanya. Sovint la informació d'aquests rètols i senyalitzacions alimenta la confusió, es planten nous pals en comptes d'aprofitar altres ja existents al costat mateix i no sembla que hi hagi cap mena de coordinació entre les institucions, entitats o associacions que promouen itineraris.


Calen tants rètols? No hi ha rutes massa senyalitzades? És efectiva tanta senyalització? Com és que es creen noves rutes per allà on n'hi ha d'altres? Existeix algun ens que hauria d'ordenar aquest desori i no ho fa?


Cal una àmplia reflexió sobre la senyalització dels camins de muntanya i la proliferació de noves rutes que en molts casos aprofiten trams de senders ja senyalitzats i homologats. Com en tantes coses que afecten el territori és sens dubte una qüestió complexa de solucionar, però si més no caldria frenar aquesta tendència i posar una mica d'ordre per recupera el nord.


A continuació alguns exemples per a tots els gustos: