dijous, 21 de novembre del 2013

Ni tan alt ni tan difícil


A la tardor va arribar a les llibreries Ni tan alt ni tan difícil d'Araceli Segarra, publicat sota el segell Bridge, de La Galera. L'Araceli és coneguda per la majoria de mortals com la primera dona de l'Estat espanyol que assolí el cim de l'Everest. D'entrada el títol del llibre ens pot semblar frívol, però cal aclarir que no fa referència a l'Everest, ni a cap cim en concret, ni al desig que poguéssim tenir de petjar-lo, encara que ens ho pugui semblar.

Ni tan alt ni tan difícil fa referència al subjecte no a l'objectiu, a l'actitud com afrontem les dificultats que ens sobrevenen o els objectius que ens plantegem. I va per avançada que en l'assoliment d'un cim o objectiu el més important és l'aprenentatge que ens suposa el camí que fem. En part aquest és el missatge que ens vol fer arribar l'Araceli.

El llibre, que apareix després de 17 anys d'aquell Everest, repassa breument les experiències alpinístiques de l'Araceli Segarra, principalment a cims de l'Himàlaia -com el Shisha Pangma, Kangchenjunga, K2 o Ama Dablam- i que més li van aportar en el creixement com a esportista però també com a persona. Explica èxits i fracassos, decepcions i trasbals, dubtes i neguits, per tot seguit fer un apart i destacar l'aprenentatge que en va treure. És aquí on el lector ha de fer-se seva la lliçó, si li cal, i entendre que la vida és plena de muntanyes que seran més altes i més difícils segons sigui la nostra motivació i afany per a superar les dificultats.

El text es troba entre a cavall entre l'autobiografia alpinística -tot i que els aficionats a la muntanya trobaran a faltar més teca muntanyenca- i el manual d'autoajuda -tot i que no persegueix aquest propòsit-. Potser el propòsit primer del llibre respongui a la necessitat de la mateixa autora d'explicar una etapa de la seva vida i de posar ordre a tot allò que en paral·lel a la seva trajectòria alpinística l'ha ajudat a repensar-se.

Si en general els llibres d'autoajuda competeixen per aportar solucions molt genèriques i de manual, en aquest cas els exemples sobre l'experiència de l'autora, posen en valor les possibles solucions que en cada cas s'expliquen. I de passada coneixem una xic més la seva activitat muntanyenca i l'estil amb que l'Araceli Segarra ha afrontat la muntanya, molt abans d'assolir l'Everest, a altres cims de l'Himàlaia amb la frescor i empenta que dóna la joventut.

Gaudiu de la seva lectura i del profit que en pugueu treure, doncs la vida es plena de petites muntanyes que hem d'afrontar, per plaer o imposició, i no està de més comptar amb noves fites que ens orientin.