divendres, 29 de maig del 2015

La Transpirinenca, un camí per la memòria muntanyenca


Travessar els Pirineus de mar a mar no és qualsevol cosa. Per a molts muntanyencs és un somni, un propòsit assolible que es reserven per homenatjar les valls, els colls i els cims que els han acollit en tantes ocasions, una mena de tribut per tot allò que la muntanya els ha donat i les lliçons que han après en el seu caminar pirinenc.

Aquesta és la idea que traspua El cor de les muntanyes (Tushita edicions, 2015), el dietari de la Transpirinenca de Ton Barnils on plasma la vivència de caminar els 850 quilòmetres que separen el Cap Higuer, al Cantàbric, de Banyuls, a la Mediterrània.

És un relat sentit i delicat fruit de 37 jornades de diàleg amb la muntanya, però també d'intens monòleg interior que l'autor comparteix amb afany per estendre la seva experiència viscuda com a ésser muntanyenc.

Hi trobarem descripcions detallades de moments de la travessa, però també de records viscuts a les mateixes contrades i que ara li evoquen sentiments profunds. En cada etapa referencia els llocs per on passa, els boscos, la flora i els llacs, però també dóna protagonisme als passavolants que es troba fent camí, als personatges que han modelat els camins pirinencs com ara caçadors, pastors o excursionistes, a les ànimes bosqueroles, i també als textos i autors que des de sempre l'han animat a la descoberta de tots els matisos dels Pirineus.

La lectura us convidarà a recordar les vostres vivències pirinenques tot seguint l'autor per colls i valls. Al final hi trobareu informació amb els punts de pas i l'horari, distància i desnivell de cada etapa, així com referències bibliogràfiques i una selecció de fotografies de David Mengual, company de camí durant molts dies de la travessa.




1 comentari:

www.3wae.com ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.