dijous, 10 de març del 2016

Observació d'ocells per a tothom


On es poden observar ocells a Catalunya? Quantes espècies d'ocells hi ha? Quina és la millor època de l'any per observar ocells? Com identificar fàcilment algunes espècies? Què és una marató ornitològica?

Totes aquestes i altres qüestions sobre l'observació d'aus en general, i sobre les espècies que es poden observar a Catalunya en particular, les resol el llibre Quan i on veure ocells a Catalunya publicat per Tundra Ediciones el passat mes de setembre.

A mitjans de febrer vaig tenir ocasió de conèixer aquesta publicació de la mà del seu autor, Ricard Gutiérrez, a la presentació que en va fer a la Llibreria Horitzons de Barcelona. Certament les seves explicacions em van resultar molt engrescadores.

Catalunya té una riquesa paisatgística que la fan única per a l'observació d'aus: zones litorals com els aiguamolls de l'Empordà i els deltes de l'Ebre i del Llobregat, ambients de boscos eurosiberians, zones d'alta muntanya, planes interiors, ambients mediterranis amb totes les seves varietats, constitueixen el refugi d'una àmplia diversitat d'espècies. Un parell de dades: a Catalunya es poden veure al cap de l'any fins a 441 espècies diferents d'ocells, i en un sol dia es poden arribar a diferenciar al voltant de 200 espècies. Aquest és un privilegi que no es dóna en cap altre lloc d'Europa.

El llibre està pensant com una eina de consulta per crear afició. Conté propostes per a cada mes de llocs on observar ocells, per anar sol o en grup, per anar amb la canalla i així despertar el seu interès per la natura. A més de les pertinents explicacions per aprendre a reconèixer espècies d'ocells per la seva morfologia, color o mida, aplega diferents recursos que enllacen el llibre amb portals d'Internet a través de codis QR, amb informació sobre pàgines de referència, aplicacions per a dispositius mòbils, etc.

Si bé és cert que mai he tingut un interès especial per l'observació d'aus, si que he mantingut certa curiositat per aventurar-me a distingir uns ocells d'altres. Però com a observador de la natura en general no he anat més enllà de diferenciar, de manera molt genèrica, més d'un parell de desenes d'espècies.

Sens dubte aquest llibre resulta una eina interessant per iniciar-se en l'observació d'ocells i també per aprofundir en el seu coneixement. Un bona companya de viatge per gaudir i descobrir la natura en properes sortides pel pla o la muntanya.

1 comentari:

av女優 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.