divendres, 16 de maig del 2008

Jordi Panyella 'Pany' (Barcelona,1916-Badalona, 2008)

Avui a Badalona s'ha fet el funeral per en Jordi Panyella, conegut amb el sobrenom de 'Pany'. En 'Pany' va morir el passat dimecres 14 de maig a l'edat de 92 anys. Va ser un destacat escalador de la dècada dels quaranta, uns bons anys per l'escalada catalana quan tot estava per fer i Jordi Panyella juntament amb Jaume Reñé, Jordi Casassayas 'Haus', Maria Antònia Simó, entre d'altres, van escriure les planes dels nous temps per l'escalada a Montserrat, Pedraforca i Pirineus durant l'anomenada "edat d'or".

En 'Pany' va deixar petjada amb primeres ascensions al Gegant Encantat, al Cap del Guerrer, al Dit, al Sentinella o a l’Agulla Fina, a Montserrat, i repeticions de nombroses agulles i roques d'aquest massís, com la segona absoluta a la Mòmia, amb Maria Antònia Simó que aconseguí la primera femenina (1941). També el Pedraforca va veure nèixer amb ell vies clàssiques al Calderer (1941) o la paret sud del Pollegó Inferior (Pany-Haus, 1944 i la Gran Diagonal, 1945). Als Pirineus va realitzar primeres estatals i absolutes, com la torre de Góriz i la bretxa de Roland, amb Maria Antònia Simó i Jaume Reñé (1943). A Riglos, juntament amb Jordi Casassayas, traçà la Pany-Haus al Malló Pisón (1946), i el 1954 obrí la primera via al penyal d’Ifac, tot i haver deixat ja la seva etapa més esplendorosa com oberturista.

Sens dubte van ser uns grans anys per l'escalada catalana, i per la generació que va impulsar els primers grups d'escalada i alpinisme de l'Estat, com el GAM del Club Muntanyenc Barcelonès (1940) i CADE del Centre Excursionista de Catalunya (1942), dels quals en 'Pany' fou membre fundador.