dilluns, 16 de juny del 2008

La colla pessigolla

Durant una excursió realitzada a inicis d'abril vaig trobar en un cim una placa de la "colla pessigolla", crec recordar que era al Cogulló d'Estela. Em va fer gràcia aquesta denominació i em va sobtar que existís un grup amb aquest nom, doncs és un genèric simpàtic que de ben segur hem emprat en moltes ocasions per parlar d'algun grup amb caràcter simpàtic i amistós.
Doncs bé, llegeixo al darrer número de la revista Cadí-Pedraforca, que l'esmentada "colla" compleix enguany els seus 10 anys d'existència. Resulta que aquesta "colla pessigolla" és un grup format per veterans excursionistes i caminadors de Berga, d'entre 59 i 77 anys que han anat fent excursions, principalment pel Berguedà, per cercar racons i pujar cims. En els seus inicis els membres de la "colla" eren socis del Casal de la Gent Gran de Berga, però al llarg d'aquests deu anys s'ha anat ampliant amb altres dones i homes que comparteixen l'estima per la muntanya i els hi agrada caminar.
Segur que aquest no és l'únic grup de característiques i història semblants que podem trobar a Catalunya. Sempre s'ha parlat que moltes entitats excursionistes estan envellides i que acabaran per desaparèixer. Segur que això serà així, però mentre hi hagi persones que malgrat la seva edat segueixin amb ganes de caminar i sortir a la muntanya, el que menys importa és si ho fan de manera particular o com a entitat. Potser el que cal és buscar una manera de fer compatibles aquestes ganes de sortir a la muntanya amb la realitat del tramat associatiu ja existent i així potenciar aquestes activitats entre els més veterans que a més disposen de més temps, si és que la salut els respecta.

1 comentari:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Certament, no és l'unic grup, ni de lluny. N'hi ha molts.
Jo mateix en faig part d'un.
Un altre tema és la compatibilització amb el tramat associatiu existent que, en bona part, ha abandonat l'excursionisme.