diumenge, 13 de gener del 2008

Curses i més curses

Avui he participat a la 30a edició de la Cursa Popular del Barri de Sant Antoni, a Barcelona, en que han participat gairebé 2.400 atletes (2.210 arribats). L'any 1999 hi vaig participar per primera vegada, llavors els arribats no arribaven a 600. Les xifres parlen per si soles i és clar que aquesta mena de curses populars està vivint un bon moment.
A la ciutat de Barcelona, curses com la d'avui, la dels Bombers, la Sant Silvestre, la de la Mercè o el Cros de Sants, entre moltes altres, s'han popularitzat i en alguns casos massificat. Són curses de 10.000 metres, en general assequibles per molta gent que ocasionalment fa esport i sovint freqüenta gimnasos i sales de "fitness". Les organitzacions aboquen esforços per acontentar els participants, les inscripcions també s'han encarit amb els anys i els regals i obsequis acostumen a ser un punt d'atracció a la participació i competència entre curses. Tot plegat crea afició, doncs el públic potencial és molt ampli, i demanda una organització més professional de les curses.
A Barcelona i la seva àrea metropolitana trobem al llarg de la temporada, curses de tota mena: des de petites curses de festes majors, normalment amb distàncies no homologades, gratuïtes, però amb avituallaments generosos i obsequi commemoratiu segur, fins a les que pel seu creixement es veuen obligades a contractar l'organització als professionals d'organitzar aquesta mena d'esdeveniments.
A mi particularment no em dol pagar si la cursa està ben organitzada, com la d'avui a Sant Antoni. Ara bé, sovint també m'agrada provar altres curses més populars en el seu conjunt i menys concorregudes. Per sort hi ha per triar i remenar. En el fons és una manera més de recórrer el país i conèixer altres pobles i barris.