dilluns, 14 de març del 2011

Excursió per la serra de Montbaig

La serra de Montbaig es troba al Baix Llobregat i separa els termes de Viladecans, Sant Climent i Sant Boi. Popularment es coneix com muntanya de Sant Ramon, doncs al seu cim es troba una ermita dedicada a aquest sant (podeu veure la cartografia detallada al següent enllaç).

Tot i la seva escassa altitud, poc més de 300 m, és un punt ben visible i identificable des del delta del Llobregat, inclús de nit quan es pot localitzar gràcies a la il·luminació de l'esmentat edifici. Aquest turó, juntament amb el de Sant Pere Màrtir, a la serra de Collserola o l'altra riba del Llobregat, són les dues talaies des de les quals el riu sobre en ventall fins al mar.

Feia temps que teníem aquesta descoberta pendent i aprofitant la treva del temporal de llevant, ahir, just a les portes d'una nova primavera, vam fer-hi una excursió matinal.

Darrer tram d'ascens a Sant Ramon.

Vam començar a caminar a les pistes municipals d'atletisme de Sant Boi. El camí s'enfila primer per un sender costerut que va a parar a la carena que acaba al cim de Sant Ramon. Tot el tram carener és una ampla pista que té alguns trams força empinats (sembla més un tallafocs!). Tot i que no sembla l'itinerari més lògic, les vistes sobre el Barcelonès, Sant Boi, Viladecans, Gavà i el Prat són realment panoràmiques. Sense anar més lluny et pots estar una estona veient com els avions aterren i s'enlairen de l'aeroport. També es poden identificar algunes de les espècies d'arbusts i plantes que trobem pel camí gràcies als rètols indicadors: ginesta, estepa, bruc, garric... Alguns d'ells, com el bruc i la ginesta, comencen a tacar de color blanc i groc els vessant de la muntanya.

Un cop al cim, el descans és ben merescut. Ja enlairats del tot es poden identificar els cims de Collserola que toquen al Baix Llobregat: Puig Madrona, Olorda o Sant Pere Màrtir. I la riba dreta del Llobregat, cap al nord el puig de Sant Antoni, a tocar de Santa Coloma de Cervelló, i cap a l'est el Puig d'Agulles, la Morella i el Castell d'Eramprunyà.


El descens es pot fer pel vessant de Viladecans, cap a Sant Boi pel mateix camí de pujada, o bé pel camí vell de Sant Ramon que enllaça amb el barri de les Orioles, també a Sant Boi. Nosaltres vam optar per aquesta darrera opció, la més concorreguda pels veïns de la zona. A més, per aquesta banda vam poder visitar una de les barraques de pedra seca que hi ha en aquest vessant de la muntanya. Es tracta d'un camí senyalitzat que passa per algunes construccions d'aquesta mena.

Una de les cabanes de pedra seca recuperades en el camí que puja de Sant Boi al turó de Sant Ramon.