dimarts, 30 de setembre del 2008

La Casa dels Arbres

Avui he començat amb la meva filla petita un nou curs a l'espai familiar de "La Casa dels Arbres", al barri de Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest és el tercer any que hi vaig. El primer va ser amb la meva filla gran i el segon ja amb la petita. Enguany coincidim amb mares i nens que vam conèixer l'any passat, però també hi ha cares noves.

El concepte d'espai familiar és un lloc de trobada obert a les famílies amb nens de 0 a 3 anys. L'activitat principal consisteix en fer grups que, segons l'edat de l'infant, es troben un cop per setmana. Els infants van acompanyats normalment per la mare, encara que també hi ha algun pare, i es realitzen activitats conjuntes amb la participació d'infants i adults.

La dinàmica és senzilla: una estona de joc improvisat, després rotllana de cançons, esmorzar i altres activitats. Les activitats estan dirigides per unes monitores, normalment psicòlogues i psicopedagogues, especialitzades en educació infantil. Però més enllà de ser un lloc per distreure als nens, també és una bona ocasió per posar en comú dubtes, neguits, i compartim aquesta fantàstica aventura que és educar als fills.

A les tardes, l'espai familiar també ofereix ludoteca, i al llarg del curs s'acostumen a preparar activitats relacionades amb el Nadal, el Carnestoltes o la festa major del barri, a més d'organitzar una visita al zoo i un curset de piscina amb nadons. En definitiva, és un bon recurs que fomenta la relació dels nens amb altres nens, que ajuda a relativitzar tot allò que ens te ocupats i sovint preocupats com a pares, i també serveix per iniciar la socialització que suposarà més endavant l'escola i les diferents etapes educatives.

Particularment valoro molt positivament aquest recurs i em sento sortós de poder gaudir-ne. És cert però, que la flexibilitat del meu horari de feina m'ho permet.

I és en aquests aspectes on trobo que la nostra societat hauria d'avançar més. Actualment hi ha molta demanda de llars d'infants, però penso que seria més important i positiu per l'entorn de pares i fills crear les condicions favorables per tal que mares i pares estiguessin més hores amb els seus fills en aquesta etapa de 0 a 3 anys. És clar que també caldria tenir una actitud més activa i responsable vers l'educació dels fills.




1 comentari:

Nuria ha dit...

Hola, ja fa un parell de mesos vaig assabentar-me de l'existencia de l'espai familiar, però al ser época estival ja havien tancat. Estic molt interessada en "incriure" la meva petita d'un any, que em podries donar alguna informació? truco i truco i mai no trobo qui em respongui...