divendres, 18 d’abril del 2008

Un Sant Jordi més muntanyenc que mai

S'acosta la diada de Sant Jordi, dia del llibre i de la rosa, i de molt ambient als principals carrers i places de les nostres viles i ciutats. Durant el mes d'abril proliferen les presentacions de llibres i els anuncis a premsa, ràdio i televisió de les novetats en qualsevol dels seus gèneres, des dels principals premis literaris fins als títols més mediàtics. Se'ns dubte la indústria editorial espera aquest dia durant tot l'any. Massa feina concentrada en pocs dies, però aquesta és la nostra normalitat.

Voldria però, centrar-me en un àmbit molt concret: els llibres de muntanya. Probablement el meu anàlisi serà més descriptiu que altre cosa, però pot donar una idea del que vull dir. Parteixo de la meva percepció personal, i no recordo cap altre abril tant farcit de presentacions i novetats d'aquesta temàtica com el d'enguany. Potser fins ara no hi havia un plantejament tant comercial, o bé es creia que Sant Jordi era una cosa més d'autors mediàtics o de premis d'alta literatura. També podria ser que el llibre de muntanya, més associat al lleure, l'esport o el temps d'oci, s'escau més com a llibre per regalar per Nadal, o per comprar per preparar unes vacances o un cap de setmana, i per tant amb una demanda més o menys sostinguda al llarg de la temporada. En qualsevol cas, aquest any veig l'ambient diferent i segur que el públic ja és prou ampli i cal no deixar escapar les possibilitats que ofereix la campanya de Sant Jordi.

Aquest és el viatge impossible per les presentacions del que portem d'abril. L'1 d'abril va ser el torn del llibre Josep Milà. L'amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra (Cossetània), de Francesc Roma, presentat a la seu del Centre Excursionista del Penedès, a la capital vilafranquina. Una setmana després, el 8 d'abril, el mateix autor presentava un nou títol publicat per la mateixa editorial de Valls, Història social de l'excursionisme català. El Franquisme (Cossetània) aquest cop a la residència del CSIC, al carrer Hospital de Barcelona.
A l'endemà era el torn de la polifacètica Araceli Segarra: alpinista, comunicadora, model i ara il·lustradora i escriptora de literatura infantil, que presentava a la llibreria Altaïr de Barcelona els dos primers títols de la col·lecció infantil "Els viatges de la Tina" (La Tina a l’Everest i La Tina a l’Antàrtida), editats en català i en castellà per Beascoa. A la mateixa llibreria, a l'endemà d'Eduard Sallent ens explicava detalls i anècdotes del procés creatiu del seu nou treball, Cels de safir (Cossetània), amb taula rodona inclosa on van participar alguns dels protagonistes del llibre: Ester Sabadell, Eloi Callado, Josep Noguera, Òscar Cadiach, Lluís Ràfols, Jordi Canyameres i Carles Vallès.

El mateix dia, i més o menys a la mateixa hora però al Centre Cultural Casino de Manresa, es presentava la guia El Bages a peu. 16 rutes per valls i muntanyes (Farell Editors) de Marc Vilarmiu i Jordi Planell. A l'endemà, divendres 11 d'abril, Edu Sallent reunia un centenar de persones a la llibreria Muntanya de Llibres de Vic, per acostar Cels de safir als lectors osonencs.

La tercera setmana d'abril també ha estat farcida de presentacions: el dimecres 16 Jordi Longás presentava Pirineos. 20 trekkings (Desnivel) a la FNAC de Diagonal Mar, a Barcelona. A la mateixa hora i a la mateixa ciutat, però a la sala d'actes d'Òmnium Cultural, Bernat Gasull ens acostava de nou a la figura del Verdaguer excursionista amb Les ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània). El dijous 17 a la UES de Sabadell es feia la presentació de Descobrint la Castellassa de Can Torras i els seus voltants (Farell Editors), d'Òscar Masó. I per tancar aquest resum-crònica, avui mateix Bernat Gasull repeteix presentació, aquest cop a la UEC de Mataró, a les 20.30 h, per si encara hi sou a temps.
I és clar, podria seguir per tal d'avançar els esdeveniments i actes previstos durant la "gran setmana del llibre", però millor que visiteu aquest lloc, on trobareu algunes pistes per poder preparar la vostra particular excursió pel Sant Jordi més muntanyenc.