dimarts, 17 de febrer del 2009

Horace Bénédict de Saussure

Tal dia com avui de 1740 va nèixer a Ginebra Horace Bénédict de Saussure. Científic, filòsof, naturalista i viatger, considerat per alguns l'inventor de l'alpinisme. Val a dir però, que aquest és un privilegi que no te padrins. En tot cas se'l podria considerar com un dels primers personatges que es va interessar per l'ascensió al Mont Blanc amb finalitats científiques, i que potser va propiciar que la conquesta del sostre dels Alps s'avancés algunes dècades, tot i que això mai ho sabrem i en el fons ara tampoc te tanta importància.


En qualsevol cas les observacions i estudis d'Horace Bénédict de Saussure realitzades durant els seus viatges als Alps i recollides en els quatre volums de Voyages dans les Alps, la seva obra cabdal, van servir de referència a científics i estudiosos contemporanis i posteriors.

Saussure tenia una gran passió per les muntanyes i era una admiració que anava més enllà de les descripcions poètiques i literàries de Haller o Rousseau, precedents al primer viatge d'en Saussure a Chamonix, i on es plasmaven les belleses de les muntanyes, glaceres i valls alpines. A mitjans del segle XVIII Saussure va quedar encisat per la immensitat d'una muntanya i l'espectacularitat d'unes glaceres: el Mont Blanc, fins al punt de fer-ne l'objecte principal per realitzar els seus estudis i observacions.

Al llarg dels seus viatges Saussure va observar tota mena de fenòmens i va intentar descobrir les causes que els explicaven. Era un observador entusiasmat en tot el que veia: les roques, els fenòmens de l'atmosfera, la vegetació o els efectes de determinats fenòmens sobre les persones.

1 comentari:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

L'inventor de l'alpinisme, tal vegada, com dius que consideren alguns.
El que em sembla força evident, atès el que expliques en el darrer paràgraf, és que va ser un avançat del que posteriorment seria el nostre excursionisme.
Molt oportuna -i interessant- l'efemèrides.
Salutacions.