dimecres, 30 de desembre del 2015

2015, l'any dels gegants

Posidó, Hades i Zeus, els gegants mitològics que la colla del Drac d'Or ha estrenat aquest 2015.
El Drac d'Or és una associació del barri de Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat que des de l'any 1988 fa ballar els seus gegants i amenitza les festes de molts barris de l'Hospitalet i d'altres ciutats i pobles de Catalunya. A més dels gegants també té banda de música, batucada i grup de diables. Aquest 2015 la colla del Drac d'Or ha estrenat noves figures, totes elles construïdes per Dolors Sans. Es tracta de tres gegants, Zeus, Hades i Posidó, i una bèstia de foc, el Pegàs, que van ser presentats en societat durant el Fabulari de les Festes de Primavera 2015 de l'Hospitalet.

Tot i que fa anys que acostumem a seguir amb la canalla les cercaviles i festes majors de barris i pobles, aquesta primavera ha estat un veritable esclat amb els nous gegants del Drac d'Or. Potser per aquest motiu, o per no tenir-ne prou amb viure la festa com a mers espectadors, que d'aleshores ençà les meves filles, la dona i jo ens vam interessar per formar part dels geganters del Drac d'Or.

I dit i fet. L'estrena, un xic improvisada --quina millor manera per introduir-se en el món geganter que dur la Geganta de la Ciutat, per exemple--, fou durant la cercavila de la festa major del barri hospitalenc de Sant Josep, a la qual han seguit altres cercaviles per la ciutat a les festes de Santa Eulàlia, Centre, Bellvitge o Ciutat Comtal, i també sortides a Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei o la Mercè, a més del correfoc de la Nit de Bruixes.

Per aquest motiu, aquest any ha estat molt més que gaudir de la festa major i del fet geganter. En certa manera hem passat d'espectadors a actors, o més ben dit, a gaudir la festa des de dins la cercavila, sota els gegants, commoguts pel so de gralles i timbals, i l'esclat i espurnes de la pirotècnia dels diables. És senzillament diferent, una altra dimensió de la festa.

Vull celebrar aquest fet i tancar l'any amb el record d'alguns moments geganters del 2015 i desitjant gaudir de noves cercaviles durant el 2016.

Gràcies al Drac d'Or per l'acollida i bon any nou!

Bateig geganter amb la Geganta de la Ciutat durant la Festa Major de Sant Josep 2015.

Primeres passes de la canalla amb el gegantó del Drac d'Or a les festes de Santa Eulàlia 2015.

Plantada de gegants a l'inici de la cercavila de la Festa Major de Bellvitge 2015. D'esquerra a dreta: Gegants de la Ciutat, Zeus, Hades, Posidó i el Pegàs.

La colla del Drac d'Or va participar a la Mercè 2015 portant els Gegants de la Pedrera i animant el seu pas amb la banda. Ambient impressionant per Pelai, Rambles, Ferran, i plaça Sant Jaume.