dijous, 9 de juliol del 2015

Pintures murals i grafits al barri de Santa Eulàlia, l'Hospitalet

Una de les persiana decorades per Monkey Fingers al barri de Santa Eulàlia.
Durant el passat mes de juny les persianes d'alguns comerços del barri de Santa Eulàlia, a l'Hospitalet de Llobregat, han estat decorades amb acolorides creacions i grafits. Aquesta iniciativa, batejada amb el nom de "Santa Eulàlia Guapa!", ha estat engegada pel Grup de Comerciants de Santa Eulàlia que, juntament amb altres accions com les botigues al carrer o la nit de tapes, vol contribuir a la dinamització del comerç de la zona i convertir els carrer del barri en una sala d'exposicions permanent.

Els dibuixos i creacions han estat obra del col·lectiu Monkey Fingers, format per tres artistes vinculats al món del disseny gràfic i el grafit que fins ara han decorat una vintena de persianes de comerços del barri. Les creacions es poden contemplar al matí camí de la feina o anant a estudi, al vespre de tornada cap a casa o durant els dies festius. És a dir, quan els comerços abaixen les seves persianes.

Persiana decorada per Monkey Fingers a les botigues exteriors al mercat de Santa Eulàlia.
La campanya "Santa Eulàlia Guapa" vol contribuir a dignificar l'entorn urbà fent desaparèixer tags i pintades de mal gust que durant molts anys han embrutat parets i persianes de comerços i botigues, i que encara existeixen. La iniciativa també ha coincidit amb la fi d'un any i escaig de treballs de millora duts a terme per l'Ajuntament a l'illa de vianants del mercat de Santa Eulàlia, unes obres que han estat molestes i poc satisfactòries per a veïns i comerciants. En el següent vídeo podeu veure la notícia de TV L'Hospitalet.


Tant de bo es decorin més persianes, es mantinguin les que ja estaven decorades a iniciativa dels propis comerciants i que "Santa Eulàlia Guapa" contribueixi a fer desaparèixer la brutícia de parets i persianes. Tenir cura de l'entorn del barri és valorar també les persones que hi treballen, hi conviuen i hi duen a terme les seves activitats. Passejar, anar de compres o jugar pels seus carrers i places hauria de ser cada vegada més agradable.

Alguns comerços del barri ja tenen decoracions originals a les seves persianes, tot i que no llueixen com es mereixen, degut a la brutícia d'altres persianes i parets.
Al barri de Santa Eulàlia, però, no és la primera vegada que podem gaudir de la petjada artística de grafiters. L'any 2012 el rector de la parròquia de Santa Eulàlia de Provençana va encarregar a dos artistes la decoració dels murals de l'altar major, d'inspiració romànica i realitzada amb la tècnica del grafit. Aquí en podeu llegir una notícia sobre aquest fet que va transcendir les nostres fronteres i va merèixer l'atenció del web de la BBC.

Per últim, em ve al cap el mural de les primeres escenes de la pel·lícula "Tapas" (Jose Corbacho i Juan Cruz, 2005), rodada al barri de Santa Eulàlia. El mural, on es podia llegir "haz lo que debas", era obra del col·lectiu KO Graffx i va ser encarregat per a l'ocasió. El mural va romandre al carrer Unió un munt de temps fins que la paret va ser pintada de blanc. Una llàstima, doncs una paret blanca sempre atrau els aerosols i les pintades sense cap justificació, i aquell mural no deixava de ser un boci del patrimoni artístic del barri.

El mural de "Tapas" (imatge de www.kograffx.com)

1 comentari:

av女優 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.