dimarts, 25 de febrer del 2014

Excursió pel terme d'Olesa de Montserrat

Hi ha muntanyes que queden a l'ombra d'altres punts emblemàtics del territori muntanyenc i romanen en la categoria de "pendent de visitar" durant temps indefinit. Això s'accentua quan la riquesa orogràfica d'un país, com és el cas de Catalunya, és generosa i la tradició muntanyenca fa símbol d'un indrets determinats en detriment d'altres.

És el cas de serres com el Puig Ventós, Sant Salvador de les Espases o serra del Cairat, conjunt aquest que es troba a cavall entre el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, entre el Montserrat, la serra de l'Obac i Sant Llorenç del Munt. En quantes ocasions les hauré circumdat anant i venint direcció Manresa, des de qualsevol de les dues comarques esmentades? Quants cops m'hi hauré endinsat encara que només hagi estat amb la mirada o sobre la minsa cartografia de la zona?

Però mai és tard per descobrir nous indrets i completar el trencaclosques de la pròpia geografia muntanyenca. A continuació descric una senzilla passejada que s'enfila fins al Puig Cendrós des d'Olesa de Montserrat. Exceptuant el darrer tram que ateny el punt més alt i alguna drecera que segueix per corriol, el recorregut proposat segueix la pista entre Olesa de Montserrat i el Pla del Fideuer. El punt d'inici és la zona esportiva de les Planes, a la part alta d'Olesa. En aquest punt trobem fàcilment les marques de PR que hem de seguir en tot moment. A escassos 5 minuts de la zona esportiva, entre camps d'oliveres, passem pel costat de dos immensos dipòsits d'aigua i seguim la pista que en algun punt presenta trams força costeruts.


L'itinerari proposat ens acosta als oliverars d'Olesa de Montserrat, conreats en costureruts bancals. 
El traçat de la pista giravolta pel vessant occidental del turó de la Gronya -a la nostra dreta- i que anirem vorejant per la seva base a mesura que guanyem alçada. El paisatge va canviant i entre les bosquines i garrigues, anem descobrint a banda i banda del torrent de la Beca, que circula per la nostra esquerra, els bancals conreats d'oliveres. Entre aquest paisatge, al cap d'uns 45 minuts, trobem un rètol que ens informa que estem entrant a l'Espai Natura Puigventós, sector que esdevé un punt clau de l'anella verda que circumda el territori metropolità.

Part de l'itinerari proposat s'endinsa en l'Espai Natura Puigventós.
Al cap de 5 minuts, a mà esquerra, trobem la font de la Roureda, un bon punt per fer un glop i admirar la vall. Seguim 5 minuts més pista amunt i en creuar el torrent de la Creu de la Beca (o de la Font de la Pastora), tenim dues opcions: seguir per la pista a través del coll de les Espases, o bé enlairar-nos per un corriol que remunta vora el torrent i mena a la mateixa pista uns metres més amunt. Triem la segona. La drecera ens fa guanyar alçada ràpidament i trenca amb la monotonia de la pista. De nou a la pista, la seguim en suau ascens fins al pla del Fideuer (430 m).


Font de la Roureda.
El pla del Fideuer és un nus de camins i pistes que ens obre un munt de possibilitats per a combinar itineraris per la zona. Podem seguir cap a ponent vers Sant Salvador de les Espases, la Puda o la serra de l'Hospici; cap a llevant per envoltar el Puig Ventós i la Creu de Saba abans de retornar a Olesa; seguir cap a l'est pel vessant olesà fins a les restes de la masia de Puigventós i el turonet on s'alça Sant Pere Sacama i completar la volta cap a Olesa.

Però aquestes possibilitats les deixem per un altre jorn i en aquesta proposta seguim l'opció més senzilla, la que ens porta al cim del puig Cendrós en 5 escassos minuts de senderó. El cim te una àmplia panoràmica sobre el Montserrat, Sant Salvador de les Espases i el Puig Ventós. Pel descens desfem el corriol fins al pla del Fideuer on reprenem la mateixa pista de pujada però en sentit contrari. És recomanable no desfer el tram de drecera de la pujada i passar pel coll de les Espases per gaudir de la panoràmica sobre la vall del Llobregat.


Panoràmica sobre Montserrat des del Puig Cendrós. En primer terme els roquissars on s'aixeca Sant Salvador de les Espases.
En resum, i depenent del ritme, hauran estat 1.15 h d'ascens i poc més de 300 m de desnivell entre Olesa i el puig Cendrós, i una horeta pel descens. Un bon lloc per fer-hi matinals a pas tranquil i amb la canalla, fàcil de combinar amb la línia de Manresa dels FGC i la de rodalies de Renfe. I com no, una bona ocasió per fer cap a Olesa de Montserrat i dedicar-hi una visita pels seus portals, carrers i places.