Conreu de l'olivera Palomar o Olesana en feixes de pedra seca. |
La primera part de la visita fou una ruta guiada pel centre històric que anava des del portal de Santa Oliva fins al molí d'oli, passant per la plaça Nova o la plaça de les Fonts, per conèixer alguns dels moments cabdals de la història olesana. Després de la visita al molí, ens vam desplaçar en vehicles tot terreny a la vinya del Gibert, un dels oliverars del terme on es conrea la varietat autòctona d'olivera Palomar. Bona part de les oliveres d'Olesa es troben en costers abancalats orientats al sol, on es fa present la tècnica ancestral de la pedra seca amb murs i algunes cabanes. Sobre el patrimoni de la pedra seca al terme d'Olesa en podeu trobar informació al bloc Patrimoni i muntanya.
A peu de la vinya Gibert vam fer un bon tast d'oli amb pa torrat i embotit artesà, a més de conèixer la cervesa artesana Dèria, tots ells productes locals. En tornar a Olesa ens esperava la visita al Teatre de la Passió, un dels punts més populars del municipi, el teatre amb la boca d'escenari més gran d'Europa, bressol del teatre amateur a Catalunya, on han iniciat les seves carreres artístiques nombrosos actors i actrius, a més de professionals d'altres oficis i tècniques relacionades amb les arts escèniques. En acabat, i com a colofó perfecte, vam visitar el mercat municipal, on ens esperava un tast de diferents plats elaborats amb productes de proximitat per restauradors locals.
Visita al molí d'oli d'Olesa de Montserrat. |
El Teatre d'Olesa inicia les representacions de la Passió el 9 de març, i la darrera representació de la temporada serà l'1 de maig. |
A més de gaudir dels diferents productes -oli d'Olesa, vins Jaume Canals, cervesa artesana Dèria, bisbes, llangonissa, bull blanc, paté de nous- també ha estat una bona ocasió per a la descoberta i el record.
La descoberta
Amant i apassionat com sóc de la muntanya i les seves geografies, aquesta visita a Olesa va ser tota una descoberta i a les poques setmanes hi tornava amb la intenció de realitzar una excursió pels turons que encerclen el terme d'Olesa de Montserrat. L'itinerari que vaig fer assoleix el Puig Cendrós. Es tracta d'una passejada que ens acosta als paisatges d'oliverars d'Olesa, ofereix perspectives insòlites sobre la muntanya de Montserrat i obre noves possibilitats de descoberta excursionista. En trobareu informació detallada al següent enllaç.
El record
Tant la passejada pel cor de la vila d'Olesa com la visita comentada al Teatre de la Passió, em van traslladar a inicis de la dècada de 1990, quan vaig passar un cap de setmana cultural-excursionista a Olesa amb el grup d'esplai on jo era monitor. En aquella ocasió vam assistir a una de les representacions de la Passió en la sessió de dissabte a la tarda i a l'endemà vam anar d'excursió fins a Montserrat. Sens dubte va ser una bona ocasió per mostrar a aquells joves el patrimoni cultural i paisatgístic del nostre país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada